Öğretim Üyemiz TRT GAP Diyarbakır Radyosuna Konuk Oldu

04.04.2024 20:52

Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Eşref ALKIŞ, 1-7 Nisan ulusal kanser haftası münasebetiyle TRT Diyarbakır Radyosuna konuk oldu.

Dr. Alkış, kanserin en önemli hastalıkların başında geldiğini belirterek, dünyada ve ülkemizde en sık görülen ölüm nedenleri arasında kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi.  Kanserin tüm dünyada hızlı bir artış gösterdiğini vurgulayan Alkış, kanserden korunmak için çeşitli önerilerde bulundu. Kanserlerin önemli bir kısmı sigara-alkol tüketimi, stres, radyasyon, hormonal ilaçlar ve benzeri alışkanlıklardan uzak durma, sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktiviteler gibi yaşam şeklimizin düzenlenmesi ile önlenebilir. İnsanımızın bunu biliyor olması maalesef her zaman uyguluyor anlamına gelmiyor yani bilinçli bir şekilde kansere yakalanıyoruz. Özellikle son yıllarda kullanım süresi ve sıklığı artan cep telefonu ve Wi-Fi başta olmak üzere tüm elektronik cihazlar elektromanyetik radyasyon yayarlar ve uzun süreli bu elektromanyetik dalgalara maruz kalmak kanser riskini artırmaktadır. Dr. Alkış son olarak teknolojinin ilerlemesiyle birlikte kanser tedavisinde umut vaat eden yeni tedavi tekniklerinin geliştiğinden bahsetti.