Zoonozlar Semineri Gerçekleştirildi.

05.02.2024 05:32

Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal ve Akademik Farkındalık Topluluğu, hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar konusuna dikkat çekmek amacıyla ‘Zoonozlar (Hayvandan İnsana Bulaşan Hastalıklar)’ adlı bir farkındalık semineri gerçekleştirdi.

Sosyal ve Akademik Farkındalık Topluluğu tarafından düzenli aralıklarla yapılan farkındalık seminerlerinin, Zoonozlar (Hayvandan İnsana Bulaşan Hastalıklar)’ adlı seminerin bu haftaki konuğu Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yılmaz oldu. Zoonozlara (Hayvandan İnsana Bulaşan Hastalıklar) dikkat çekme amacıyla hazırlanan seminerin koordinatörlüğü, Sosyal ve Akademik Farkındalık Topluluk Danışmanı ve Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Özgür Yeşilyurt tarafından yapıldı.

Prof. Dr. Yılmaz, Zoonozları etkenlerine göre üç başlıkta ele almıştır. Bunlardan birincisi; Bakteriyel Zoonozlar (Antraks, Brucella, Listeriosis, Leptospirosis, Salmonellosis, Tetanus, Tuberculosis, Tularemia)’dır. İkincisi Viral Zoonozlar; (Çiçek, Kuduz, SARS – MERS – COVID - AIV(Kuş gribi) Kırım Kongo Hemorajik Hastalığı (KKK), Batı Nil Hastalığı, Rift Valley Hastalığı, Şap Hastalığı, Deli Dana Hastalığı (Scrapie), Bazı Ensefalitler)dir. Üçüncüsü ise Paraziter Zoonozlar Demodicosis ve Diğer Uyuz Etkenleri, Chagas Hastalığı, Toxoplasmosis, Trypanosomiasis, Cyctisercosis, Echinococcosis (Kist hidatik-Peteklikist), Larva Migrans, Trichinosis)’dır.

Sabahattin Zaim Konferans Salonunda yapılan seminerde Prof. Dr. Mustafa Yılmaz: “Zoonotik hastalıklarla mücadelenin başarıya ulaşması için tek sağlık yaklaşımına (yerel, ulusal ve evrensel anlamda insanların, hayvanların ve çevrenin tam sağlığa ulaştırılması için farklı disiplinlerin birlikte çalışması ve iş birliğini) ihtiyaç olduğunu“ vurgulamıştır.
Seminere ilgi duyan birçok akademisyen ve farklı bölümlerden öğrencilerin katılmış olduğu seminer, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.