Mevsimsel geçiş hastalıkları ile ilgili bilgilendirme ve farkındalık semineri yapıldı

16.11.2023 02:31

Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal ve Akademik Farkındalık Topluluğu, mevsimsel geçiş döneminde olmamız ve il genelinde salgın hastalıkların artış göstermesinden dolayı bu konuya dikkat çekmek amacıyla ‘Mevsimsel Geçiş Hastalıkları’ adlı bir farkındalık semineri gerçekleştirdi.

Sosyal ve Akademik Farkındalık Topluluğu tarafından düzenli aralıklarla yapılan farkındalık seminerlerinin ‘Mevsimsel Geçiş Hastalıkları’ adlı seminerinin bu haftaki konuğu Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa YILMAZ oldu. mevsimsel geçişlerde artış gösteren Uyuz, Menenjit, Boğmaca/Difteri, Kızamıkçık, Kızamık, Kızıl, Bitlenme, Uçuk, Molluscum contagiosum, Kolera gibi mevsimsel geçiş hastalıklarına dikkat çekme amacıyla hazırlanan seminerin koordinatörlüğü, Sosyal ve Akademik Farkındalık Topluluk Danışmanı ve Muş Alparslan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Özgür YEŞİLYURT tarafından yapıldı.

Sebahattin Zaim Konferans Salonunda yapılan seminerde Prof. Dr. Mustafa YILMAZ seminerde; “Mevsimsel geçişlerine göre sıklıkla sonbahardan kışa geçişte ve kıştan ilk bahara geçişte gerek etkenlere gerekse konağa bağlı özelliklerden kaynaklanan epidemiler görülebilmektedir. Aile enfeksiyonu şeklinde seyreden birçok etkende artış görülmektedir. Klinik şekillerine göre ise yaz ve bahar aylarında sıklıkla gastroenteritler (isal vb.); kış aylarında ise üst solunum yolu enfeksiyonları, pnömoni (zatürre) (nezle/grip vb.) görülebilmektedir. Bazen epidemiler pandemiye dönüşmekte ve büyük halk kitlelerini enfekte edebilmektedir. Mevsimsel geçişlerde sıklıkla salgın yapma yeteneğine sahip Kızamık, Kızamıkçık, Rota Virüs, Entero Virüs, Pikorna Virüsler (COVID, SARS vb.), Kabakulak, Suçiçeği salgınları görülebilmektedir. Nadiren de olsa viral menenjitler ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir. Bakteriyal etkenlerden üst solunum yolu enfeksiyonları (Streptokok/Kızıl, Hemaphilus, Pnömokok enfeksiyonları salgınlar ortaya çıkarabilmektedir. Söz konusu etkenlerden Hemaphiluslar özellikle 5 yaş altı çocuklarda; pnömokoklar ise yetişkinlerde menenjit salgınları yapabilmektedir.” açıklamalarda bulundu.

Seminere ilgi duyan birçok akademisyen ve farklı bölümlerden öğrencilerin katılmış olduğu seminer, soru-cevap bölümünün ardından Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Özmen İSTEK tarafından Prof. Dr. Mustafa YILMAZ‘a teşekkür belgesi takdimi ile sona erdi.